Tarta cytrynowo-migdałowa

Składniki:

ciasto:

175g m±ki pszennej
100g masła
25g cukru
1 żółtko
2-3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
odrobina m±ki do wysypania formy

nadzienie:

4 jajka
200g cukru
sok oraz skórka otarta z 3 cytryn
100g migdałów zblanszowanych, obranych i zmielonych na m±kę (można kupić gotow± m±kę migdałow±, najlepiej, żeby była zrobiona z migdałów bez skórek)
100ml ¶mietany kremówki
70g stopionego masła
1 opakowanie płatków migdałowych
cukier puder

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę wysyp m±kę, dodaj posiekane na kawałki masło, wymieszaj, dodaj cukier oraz żółtko i zagniataj. Kiedy ciasto będzie wygl±dało jak zacierka dodaj trochę zimnej wody i szybko zagnieć jednolite ciasto. Owiń je foli± i schowaj do lodówki na minimum godzinę.
  2. Formę do tarty wysmaruj masłem i wysyp odrobin± m±ki, aby ciasto nie przywarło.
  3. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 °C.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na koło o ¶rednicy o około 4 cm większej niż forma do tarty, a następnie wyłóż ciastem formę dokładnie dociskaj±c je do jej ¶cianek. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Z papieru do pieczenia wytnij koło o ¶rednicy nieco mniejszej, niż ¶rednica formy, połóż papier na cie¶cie i wysyp na niego nasiona fasoli lub grochu, aby zapobiec wyrastaniu spodu tarty.
  5. Wstaw formę z ciastem do piekarnika, piecz 10 minut, wyjmij z pieca i zdejmij papier oraz ziarna fasoli lub grochu. Wstaw ciasto ponownie do pieca na kolejne 5 minut.
  6. W czasie, gdy spód tarty się piecze, przygotuj nadzienie. W robocie kuchennym na wysokich obrotach ubij jajka z cukrem na gęst± masę.
  7. Zmniejsz obroty miksera i dodaj do masy jajecznej sok i skórkę z cytryny oraz m±kę migdałow±, a następnie ¶mietanę i masło. Przestań miksować, gdy tylko składniki się poł±cz±.
  8. Płynne nadzienie wlej do formy z ciastem i wstaw z powrotem do piekarnika na około 25-30 minut lub do czasu, kiedy wierzch tarty zrobi się złotawy.
  9. Płatki migdałowe upraż na złoto na suchej patelni, posyp nimi upieczon± i schłodzon± tartę i udekoruj j± plasterkami cytryny. Cało¶ć można lekko oprószyć cukrem pudrem.


¬ródło: bazyliaczywanilia.blogspot.com

SMACZNEGO!